Csehov: Sirály

 2009.12.25. 22:25

Drámaiatlan dráma... Olyan, mint a dráma, csak egyáltalán nem hasonlít rá! Ez kb. ilyen. Azt hiszem, hogy soha nem fogom megérteni az irodalmárokat. Hogyan lehet a semmiről valamit írni? Nincs cselekmény, nincs konfliktus, a szereplők csak elbeszélnek egymás mellett... Ha ez a való világban is így lenne, azt hiszem, éhenhalnánk. Az összes szereplő egy rakás szerencsétlenség, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni... De ez után a félév után már semmin sem lepődöm meg. Csehov sokkal jobb novellékat írt, mit színműveket. Kár, hogy azokból csak egyet vettünk. Elolvastam a szöveggyűjteményben található másik novellát, az is sokkal jobb volt, mint a Sirály. Ez a színmű olyan, mintha nem is akarnák megoldani a problémáikat, túl keveset küzdenek értük. A legszimpatikusabb szereplő Trigorin, mert ő mindig próbál javítani a művészetén, tudja, hogy valami nem jó úgy, ahogy van. A problémamegoldás mindig ott kezdődik, hogy felismerjük a probléma létezését. Erre a többiek nem igazán képesek, Trepljov is csak a saját halálával tud véget vetni a szenvedésének. És csak úgy mellékesen: Trigorin szeret horgászni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsispongya.blog.hu/api/trackback/id/tr861623246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Debiiike · http://debiiikeblog.blog.hu 2009.12.26. 13:10:16

' és Trigorin szeret horgászni ' ez mekkoraaa:D:)

komolyzene 2009.12.26. 14:06:44

Bocsáss meg Kicsipongya, de szerintem te nem olvastad el a drámát. Vagy nem értesz a műelemzéshez. Nagy butaságokat írtál le, amikkel talán mások kedvét is elveszed a mű olvasásától. Egyezünk meg abban, hogy nem sok könyvet olvashattál el életed során, ha ilyenekkel tömöd tele a bejegyzést.
Szép napot
Egy irodalomkedvelő irodalmár.

oFő 2010.01.06. 10:33:28

mindenkinek joga van véleményt formálni, negatívat is, de az igaz, hogy az irodalmi kánon által kiválasztott és az idő tűzpróbáján túljutott műveket nem illik ennyire nyíltan szapulni, mert lám megbántod vele az irodalomkedvelő irodalmárokat.
még annyit fűznék hozzá, hogy minden furcsaság, drámaiatlanság, kuszaság, homály, ami ezekben (és a 20. századi) művekben felbukkan, az nem véletlen, vagyis VAN VALAMIÉRT. nekünk magyarórán és olvasás közben-után az a feladatunk (ez a műelemzés lényege), hogy rájöjjünk, MIÉRT pont így írt, mit akar ezzel üzenni.

hogy mi a szerencsétlenkedő szereplők üzenet? kérem, hogy az emberek nem képesek irányítani a sorsukat. akkor sem voltak képesek és ma sem. nekem sem tetszik ez a dolog, de attól még így van, és Csehov felismerte ezt.

egyébként nem írtál butaságot.
süti beállítások módosítása